מה יותר בריא שמן קנולה או חמניות? התשובה עשויה להפתיע אתכם

שני שמנים מוכרים, שניהם פופולריים במטבח – אבל האם הם באמת בריאים? אחד נחשב "עדין", השני "נייטרלי", אך ההרכב הכימי מספר סיפור אחר. ההבדלים הקטנים יכולים לעשות שינוי גדול בתזונה שלכם.

לשתף עם חברים
בטטה שלנו בודק מה יותר בריא שמן קנולה או חמניות?

שמן קנולה ושמן חמניות הם מהשמנים הצמחיים הנפוצים ביותר בשוק. רבים משתמשים בהם לבישול, טיגון ואפייה, לעיתים מבלי לחשוב על ההשלכות הבריאותיות.

שניהם נחשבים יחסית "קלים", חסרי טעם דומיננטי ומכילים אחוזים גבוהים של שומן בלתי רווי – אך מאחורי המוניטין הזה מסתתרים גם הבדלים חשובים.

כיום, כשמודעות לתזונה בריאה הולכת וגוברת, עולה השאלה: האם יש הבדל אמיתי בין השניים? האם אחד מהם עדיף? ומה חשוב לבדוק לפני שבוחרים שמן לבישול יומיומי?

ההשוואה בין שמן קנולה לחמניות מגלה נתונים מפתיעים – ולא פחות חשוב, היא מזמינה מבט רחב יותר על תפקידם של שמנים מעובדים בתפריט שלנו.

שמן קנולה – יתרונות, חסרונות ומה הוא באמת מכיל

שמן קנולה הפך בעשורים האחרונים לבחירה נפוצה בכל מטבח – מסעדות, תעשייה ובתים פרטיים. בזכות הטעם הנייטרלי, המחיר הנוח והיחס החיובי של שומנים בלתי רוויים, רבים רואים בו אלטרנטיבה "קלה" ובריאה יותר לשמנים אחרים. אבל מה באמת עומד מאחורי השם?

ההיסטוריה של שמן הקנולה מפתיעה לא פחות מהממצאים התזונתיים שלו: מדובר בשמן שהופק במקור מצמח בעל תכולה רעילה, שעבר השבחה גנטית כדי להפוך לאכיל. כיום, רוב שמני הקנולה מגיעים מצמח שעבר עיבוד תעשייתי הכולל זיקוק, דה-גומינג והוספת כימיקלים – שלבים שמשפיעים על איכות התוצר הסופי.

עקבו אחרי בטטה ואולי תחיו עד 120!

אז מה היתרונות? מה החסרונות? ולמה חשוב לדעת מה בדיוק יש בבקבוק?

מקור השמן: זן מתורבת של צמח הלפתית

שמן קנולה מופק מצמח שהוא למעשה זן מתורבת של לפתית – Brassica napus. במקור, השמן שהופק מהצמח הזה הכיל רמות גבוהות של חומצה אירוסית – חומצה שיכולה להיות רעילה בצריכה גבוהה. בעקבות חששות בריאותיים, פותח בשנות ה-70 זן חדש שהכיל רמות נמוכות מאוד של חומצה זו, והפך לבסיס לשמן הקנולה המודרני.

השם "קנולה" נוצר מקיצור של “Canadian Oil, Low Acid” – שכן הפיתוח בוצע בקנדה, והדגש היה על הפחתת החומציות. מאז, הזן המתורבת הפך לאחד מגידולי השמן המרכזיים בעולם, עם תהליכי הפקה שמיועדים לייצור תעשייתי בקנה מידה גדול.

למרות שמדובר בצמח ששונה מהמקור, רוב הצרכנים אינם מודעים לכך שמדובר בשמן ממקור גנטי מתערב. אף על פי שאין הוכחות לנזק מצריכת קנולה מהונדס, נושא המקור עדיין מעורר שאלות בקרב מי שמעדיפים מוצרים טבעיים ולא מהונדסים.

יחס גבוה של אומגה 3 ואומגה 6

אחד היתרונות התזונתיים של שמן קנולה הוא הרכב חומצות השומן שבו – הוא מכיל יחס יחסית מאוזן בין אומגה 6 לאומגה 3, כאשר כ-10% מחומצות השומן שבו הן מסוג אלפא-לינולנית (ALA), שהיא גרסה צמחית של אומגה 3.

בהשוואה לשמנים צמחיים אחרים, כמו חמניות או תירס, שמכילים כמעט רק אומגה 6, לשמן קנולה יש יתרון ברור בהפחתת דלקתיות בגוף – שכן עודף אומגה 6, בשילוב חוסר באומגה 3, מקושר במקרים רבים לבעיות בריאותיות כמו מחלות לב, דלקות כרוניות וסוכרת.

יחד עם זאת, חשוב לזכור שהצורה הצמחית של אומגה 3 אינה נספגת בגוף באותה יעילות כמו זו המגיעה מדגים או שמן פשתן. ההשפעה קיימת – אך פחות משמעותית במונחים של חיזוק מערכת הלב וכלי הדם.

למרות זאת, לשמן קנולה יש מקום טוב בתפריט שמחפש איזון שומני חכם, בעיקר בהשוואה לשמנים אחרים עתירי אומגה 6.

דל בשומן רווי – יתרון לב בריאותי

שמן קנולה מכיל כמות נמוכה במיוחד של שומן רווי – כ-7% בלבד מכלל תכולת השומן. זהו אחד מהשיעורים הנמוכים ביותר מבין השמנים הצמחיים, עובדה שהופכת אותו לאופציה עדיפה מבחינה לבבית, בעיקר עבור אנשים עם כולסטרול גבוה או סיכון למחלות לב.

הפחתה בשומן רווי בתפריט, במיוחד כאשר היא מוחלפת בשומן בלתי רווי, הוכחה כתורמת לירידה ברמות LDL (הכולסטרול ה"רע") ולשיפור פרופיל השומנים בדם. לכן, קנולה נחשב לשמן שמתאים לבישול יומיומי בתפריט דל שומן.

חשוב לציין ששומן רווי כשלעצמו אינו "רע", אך בצריכה מופרזת, ובשילוב עם אורח חיים יושבני, הוא עלול להוביל לצרות. הבחירה בקנולה נחשבת לעדיפה במנות שמיועדות לטיגון קל או בישול קצר, מבלי להעמיס על הלב.

מעובד ברוב המקרים – תהליך זיקוק וכימיקלים

למרות יתרונותיו התזונתיים, חשוב להכיר גם את תהליך ההפקה של שמן קנולה, שהוא ברובו תעשייתי. השמן עובר שלבים של חימום, זיקוק, פילטרציה ולעיתים גם טיפול בכימיקלים (כמו הקסאן) כדי להפיק את השמן מהזרעים ולהסיר ריחות וטעמים לא רצויים.

בתהליך הזה, נוגדי חמצון טבעיים נהרסים, חלק מהחומצות השומניות הרגישות ניזוקות, ולעיתים נוצרות תרכובות שעלולות להזיק בצריכה גבוהה או לאורך זמן. בנוסף, תוצרי תהליך העיבוד גורמים לכך ששמן קנולה תעשייתי פחות "חי" ופחות עשיר במרכיבים פעילים.

ישנם סוגים של שמן קנולה בכבישה קרה – בהם לא מתבצע חימום גבוה או שימוש בחומרים כימיים – אך הם נדירים יותר ויקרים יותר. אם כבר בוחרים בקנולה, כדאי לבדוק על האריזה האם מדובר בשמן בכבישה קרה או בשמן מזוקק, ולזכור שהתהליך משפיע על הערכים הבריאותיים לא פחות מההרכב עצמו.

שמן חמניות – טבעי לכאורה, אך מה אומר המדע?

שמן חמניות נחשב לאחד השמנים הכי פופולריים במטבח הישראלי – הוא זמין, נייטרלי בטעם, זול ונחשב ל"טבעי" בגלל מקורו בצמח החמנייה. אך מאחורי התדמית הפשוטה והחביבה, מסתתר עולם תזונתי מורכב. בשנים האחרונות המחקר מעלה סימני שאלה לגבי השימוש בו כשמן עיקרי לבישול.

רבים רואים בשמן חמניות פתרון טוב לטיגון בזכות העמידות שלו לחום, אך תכולת חומצות השומן שבו ובעיקר הכמות הגבוהה של אומגה 6 מעלים חששות בריאותיים – בעיקר כאשר אין איזון עם אומגה 3. גם העובדה שרוב שמני החמניות עוברים עיבוד תעשייתי כבד עשויה להשפיע על האיכות הסופית.

השאלה היא לא רק אם הוא בריא או לא – אלא באילו תנאים הוא עדיף, לאילו מטרות הוא מתאים ומה כדאי לבדוק על התווית. הנה הפירוט המדעי שמסביר מה באמת חשוב לדעת על שמן חמניות.

עשיר באומגה 6 – יתרון או סכנה?

שמן חמניות מכיל כמות גבוהה מאוד של חומצת שומן לינולאית – סוג של אומגה 6, המהווה לעיתים עד 65%–70% מההרכב השומני של השמן. אומגה 6 היא חיונית לגוף, אך היא נמצאת בכמויות גדולות מדי בתזונה המערבית, בעיקר משמנים תעשייתיים, מה שעלול להפר את האיזון מול אומגה 3.

הבעיה נעוצה ביחס – לא בכמות בלבד. כאשר צריכת אומגה 6 גבוהה בהרבה מזו של אומגה 3, הדבר עלול להעלות רמות דלקתיות בגוף, להגביר סיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת ואף דלקות מפרקים. ולכן, בעוד אומגה 6 עצמה אינה "רעה", עודף שלה ללא איזון – כן.

יתרון קטן טמון בעובדה שבזן מסוים של שמן חמניות (High Oleic) האחוז של אומגה 6 נמוך יותר, והוא עשיר יותר בשומן חד בלתי רווי – אך שמן זה נדיר יותר, יקר יותר, ולא תמיד ברור לצרכן מה מופיע בבקבוק. לכן, צריכה יומיומית קבועה של שמן חמניות רגיל עלולה להוות עומס שומני שאינו אידיאלי.

עמידות גבוהה לחום – טוב לטיגון

אחד היתרונות המעשיים הבולטים של שמן חמניות הוא העמידות שלו לחום גבוה – מה שהופך אותו לאופציה רווחת לטיגון. בזכות הרכב השומן הלא רווי שלו (בעיקר אומגה 6), הוא שומר על יציבות יחסית בטמפרטורות גבוהות, ויכול לשמש לבישול, אפייה וטיגון עמוק.

עם זאת, יש הבדל בין עמידות לחום ובין שמירה על ערך תזונתי. בטיגון ממושך, במיוחד בחום גבוה מאוד או בשימוש חוזר, נוצרות תרכובות מזיקות כמו אלדהידים ורדיקלים חופשיים – גם בשמנים עמידים יחסית. לכן, עמידות לחום לא בהכרח הופכת אותו ל"שמן בריא" לשימוש יומיומי.

שמנים מהזן High Oleic, כפי שהוזכר, הם בעלי פרופיל חומצות שומן יציב יותר ועמידים עוד יותר לחום, ולכן עדיפים לשימוש בטיגון. אם בוחרים להשתמש בשמן חמניות, מומלץ לבחור בגרסה זו – ולדאוג להחליף את השמן לאחר כל שימוש, לא לחמם אותו מעבר לנקודת העישון, ולא לחשוף אותו לאור ואוויר בין שימושים.

רמות גבוהות של ויטמין E

נקודת אור תזונתית בשמן חמניות היא רמות גבוהות של ויטמין E – נוגד חמצון טבעי חשוב המסייע לשמירה על בריאות העור, מערכת החיסון והגנה מפני חמצון שומנים בגוף. בכף שמן חמניות יש כ-5 מ"ג של ויטמין E, שהם כמעט 30% מהכמות היומית המומלצת למבוגרים.

ויטמין E נלחם ברדיקלים חופשיים, שומר על תאי העור מהזדקנות מוקדמת, תומך בתפקוד המוח ומסייע בהפחתת דלקות כרוניות. מבחינה זו, שמן חמניות נותן תרומה יפה – בעיקר אם הוא נצרך בכבישה קרה ובמינון מתון.

עם זאת, חשוב להבין שוויטמין E רגיש לחום ואור, ובתהליכי טיגון או עיבוד תעשייתי – חלק ניכר ממנו מתפרק. לכן, הערך הגבוה שלו נשמר בעיקר כשמשתמשים בשמן חמניות בכבישה קרה כתוספת לסלטים, ולא בטיגון ממושך.

כדי ליהנות מהיתרון הזה באמת, כדאי לחפש שמן חמניות לא מזוקק, בכבישה קרה ובאריזה כהה – אחרת, הוויטמין פשוט לא שורד את הדרך מהמפעל לצלחת.

תהליך עיבוד אינטנסיבי ברוב השמנים התעשייתיים

למרות הדימוי הטבעי של שמן חמניות, רוב השמנים שנמכרים ברשתות מזון עברו עיבוד תעשייתי אינטנסיבי – הכולל חימום גבוה, שימוש בחומרים כימיים להפרדת שמן מהזרעים (כמו הקסאן), סינון, דה-גומינג והלבנה. כל אלו משפיעים על איכות השמן, היציבות שלו, והרכבו הסופי.

במהלך תהליך זה נהרסים רכיבים פעילים כמו ויטמין E, ומתרחשת התחמצנות חלקית של השמן – תהליך שיכול לייצר חומרים מזיקים. בנוסף, במגע עם חום גבוה במהלך הבישול, שמנים מעובדים נוטים יותר לשחרר תרכובות מסרטנות, במיוחד אם נעשה בהם שימוש חוזר.

שמן חמניות בכבישה קרה או אורגני שומר על חלק מהערכים הטבעיים, אך נדיר יותר למצוא אותו במדפים – ובוודאי שהוא יקר יותר. לכן, למרות שמדובר בשמן צמחי ממקור מוכר, תהליך ההפקה שלו הופך אותו להרבה פחות "טבעי" ממה שנהוג לחשוב.

למי שבכל זאת בוחר להשתמש בו – כדאי לצמצם את הכמות, להעדיף זנים יציבים יותר כמו High Oleic, ולהימנע מהתחממות חוזרת או שימוש בטיגון עמוק ממושך. כך אפשר לצמצם נזקים ולשמור על איכות גבוהה יותר.

השוואה בין שני השמנים – פרמטרים בריאותיים מרכזיים

כדי להבין באמת מה עדיף – שמן קנולה או שמן חמניות – חשוב לבחון לא רק את הטעם או המחיר, אלא גם את ההשפעות הבריאותיות של כל אחד מהם. ההרכב הכימי, עמידות לחום, נוכחות נוגדי חמצון וההשפעה המצטברת על הגוף הם הנתונים שקובעים.

לכל שמן יש יתרונות וחסרונות, והבחירה הנכונה תלויה באופי השימוש (טיגון, אפייה, תיבול קר) ובמצב הבריאותי האישי. לפעמים שמן אחד עדיף מבחינה תזונתית, אבל השני יציב יותר בבישול. לכן, חשוב להסתכל על התמונה הרחבה.

הנה ניתוח של ארבעת הפרמטרים המרכזיים שיכולים לעזור לכם לבחור נכון:

פרופיל שומנים והשפעה על דלקתיות בגוף

שמן קנולה מתבלט בפרופיל שומנים מאוזן יחסית: הוא מכיל אחוז גבוה של שומן חד בלתי רווי (כ-63%), כמות סבירה של אומגה 6 (כ-20%) וכ-10% של אומגה 3 מהסוג הצמחי (ALA). השילוב הזה נחשב נוח לאיזון בין שומנים אנטי-דלקתיים לפרו-דלקתיים, מה שתומך בתפקוד מערכת החיסון ובהפחתת סיכון למחלות כרוניות.

לעומתו, שמן חמניות קלאסי מכיל מעל 65% חומצת שומן לינולאית (אומגה 6), אחוז נמוך מאוד של אומגה 3 (לעיתים כמעט אפס), ומעט שומן חד בלתי רווי. היחס הלא מאוזן הזה, בשילוב עם צריכה גבוהה של מוצרים מעובדים, עלול להחמיר תהליכים דלקתיים בגוף, בעיקר כשאין צריכה מקבילה של אומגה 3 ממקורות אחרים.

לכן, מבחינת הפחתת דלקתיות כללית – שמן קנולה נמצא בעמדת יתרון. יחד עם זאת, שני השמנים עדיפים על שומנים רוויים מן החי – כל עוד הם נצרכים במידה ובשילוב עם מקורות שומן נוספים כמו שמן זית, אבוקדו או דגים.

נקודת עישון ועמידות בחום

נקודת העישון של שמן היא הטמפרטורה שבה הוא מתחיל להתפרק ולשחרר רעלנים – פרמטר חשוב במיוחד לבישול וטיגון. שמן קנולה מזוקק מגיע לנקודת עישון של כ-200–220 מעלות צלזיוס, ולכן מתאים לטיגון קל ואפייה. שמן קנולה בכבישה קרה, לעומת זאת, פחות עמיד לחום.

שמן חמניות גם הוא מזוקק ברובו, עם נקודת עישון גבוהה יחסית של 225–230 מעלות – יתרון לטיגון עמוק. גרסת High Oleic שלו אף עמידה יותר, בזכות תכולת השומן היציבה יותר. לכן, מבחינת עמידות בטמפרטורות גבוהות, שמן חמניות מזוקק מעט עדיף על קנולה.

החשיבות כאן היא בעיקר בשימוש נכון: אם מטגנים הרבה – יש להעדיף שמן עם נקודת עישון גבוהה, אך עדיין להימנע משימוש חוזר. ואם מתבלים או מבשלים בטמפרטורות נמוכות – כל אחד מהם יכול להתאים, אך עדיף לבחור בגרסאות בכבישה קרה לשמירה על הערכים התזונתיים.

נres חומרים פעילים ונוגדי חמצון

שמן חמניות מכיל כמויות יפות של ויטמין E – נוגד חמצון עוצמתי – אך בתנאי שמדובר בשמן איכותי שלא עבר חימום ממושך. ויטמין E תורם לבריאות העור, להגנה על התאים ולהאטת תהליכי הזדקנות. עם זאת, ברוב השמנים המעובדים, כמותו יורדת משמעותית לאחר תהליך הזיקוק.

שמן קנולה מכיל מעט ויטמין E, אבל מצטיין ברמות מסוימות של פיטוסטרולים – חומרים צמחיים שיכולים לתרום לאיזון רמות הכולסטרול. גם כאן, מדובר בכמויות מתונות שמושפעות מאופן ההפקה – ככל שהשמן פחות מעובד, כך נשמרים יותר חומרים פעילים.

בסופו של דבר, אף אחד מהשמנים אינו מקור עיקרי לנוגדי חמצון, בטח לא בהשוואה לשמן זית כתית מעולה. לכן, כדאי לא להסתמך עליהם לצורך זה, אלא לראות אותם כחלק קטן ממערך תזונתי רחב יותר.

השפעה מצטברת בצריכה יומיומית

כאשר משתמשים בשמן על בסיס יומי – בין אם לבישול, טיגון או אפייה – ההרכב התזונתי המצטבר שלו הופך קריטי. צריכה קבועה של שמן עשיר באומגה 6, כמו שמן חמניות רגיל, עלולה לאורך זמן להפר את האיזון השומני בגוף, במיוחד כאשר לא צורכים מקורות לאומגה 3.

לעומת זאת, שמן קנולה מעניק פרופיל שומני יותר מגוון, ויכול להשתלב טוב יותר בתפריט יומיומי – כל עוד הוא נצרך בכמויות סבירות ולא כחלק מתפריט עשיר בשמנים מעובדים נוספים. שמן בכבישה קרה, משני הסוגים, תמיד יהיה עדיף מבחינת ערכים תזונתיים והשפעה על הבריאות.

המסר החשוב ביותר: אין שמן שהוא "מושלם", אבל יש שמנים שמתאימים יותר או פחות לפי השימוש, אורח החיים והרקע הבריאותי. השפעה חיובית מצריכה איזון, גיוון והקפדה על איכות, לא רק כמות.

אז מה עדיף – ומה כדאי לשקול בכל מקרה?

כאשר בוחנים את שמני הקנולה והחמניות דרך עדשת הבריאות, עולה תמונה מורכבת: אין שמן שהוא תמיד טוב או תמיד מזיק – הכול תלוי בהקשר, בצורת השימוש ובאיכות המוצר. עם זאת, כשמדובר בבישול בטמפרטורות בינוניות או כתוספת קרה למנות, לשמן קנולה יש יתרון ברור בזכות פרופיל השומנים המאוזן יותר והנוכחות היחסית של אומגה 3.

שמן קנולה, במיוחד כשהוא בכבישה קרה ולא עבר עיבוד אגרסיבי, מתאים לבישול יומיומי קל כמו הקפצה, אידוי, ואפייה. הוא דל בשומן רווי, נייטרלי בטעם, ואינו משתלט על הטעמים האחרים. בנוסף, יש לו יציבות יחסית טובה בטמפרטורות בינוניות, מה שהופך אותו לבחירה בטוחה ונוחה עבור מי שמחפש גמישות תזונתית.

מצד שני, שמן חמניות יכול לשמש גם הוא במטבח – בתנאים מסוימים. אם בוחרים להשתמש בו, עדיף לבחור בגרסת High Oleic – זן עשיר בשומן חד בלתי רווי, שפחות רגיש לחמצון ועמיד יותר לחום. שמן חמניות רגיל עדיף להשתמש בו בכבישה קרה או בסלטים, אך לא לטיגון ממושך.

היתרון של שמן חמניות נמצא בעיקר בנקודת העישון הגבוהה שלו ובכמות היפה של ויטמין E – אבל כאמור, שני היתרונות האלה מתקיימים רק כאשר בוחרים בשמן איכותי, טרי, שלא עבר חימום או שימוש חוזר. לכן, גם כשמשתמשים בו – כדאי לצמצם את הכמות ולא להפוך אותו לבסיס יומיומי קבוע.

מעבר להשוואה הישירה בין השניים, חשוב לדבר על עיקרון בסיסי בתזונה: גיוון. הגוף שלנו לא זקוק רק לשמן אחד – אלא למגוון מקורות שומן איכותיים. שילוב של שמן זית כתית מעולה, אבוקדו, טחינה, אגוזים, שמן פשתן או אפילו שמן קוקוס בכמויות מדודות – יכול לאזן את הפרופיל השומני הכללי בתפריט ולתמוך בתפקוד מערכות רבות.

ולבסוף, כדאי לזכור: המונח "שמן צמחי" נשמע בריא – אבל לא תמיד זה המצב. שמנים צמחיים רבים עוברים תהליכים תעשייתיים שמפחיתים את הערכים התזונתיים שלהם, ולעיתים אף יוצרים תרכובות מזיקות. רק כי משהו בא מהצומח, לא אומר שהוא בריא יותר – בוודאי כשמדובר במוצרים מעובדים.

הבחירה החכמה היא לא רק בין קנולה לחמניות, אלא בין מודעות אוטומטית לבין קריאה מושכלת של רכיבים, התאמה אישית ושימוש מאוזן. השמן שתבחרו לבשל איתו היום – משפיע על הבריאות של מחר.

בטטה מסכמת

הבחירה בין שמן קנולה לשמן חמניות אולי נראית שולית, אבל למעשה – היא משקפת את אחד הנושאים המרכזיים בתזונה המודרנית: איכות השומן שאנחנו צורכים מדי יום. שני השמנים נפוצים, זמינים ומוגדרים "צמחיים", אך ההרכב התזונתי, תהליך ההפקה וההשפעה המצטברת שלהם על הבריאות – שונים מהותית.

שמן קנולה מציע פרופיל שומנים מאוזן יחסית, כולל נוכחות של אומגה 3 צמחית וכמות נמוכה של שומן רווי, מה שהופך אותו לבחירה מועדפת בבישול יומיומי קל – במיוחד כשמדובר בשמן בכבישה קרה. לעומתו, שמן חמניות אמנם עמיד מאוד לחום ומכיל כמות נאה של ויטמין E, אך עשיר במיוחד באומגה 6, שעודף ממנה עלול לעודד תהליכים דלקתיים בגוף.

שני השמנים, חשוב לומר, לרוב מגיעים בגרסה תעשייתית שעברה זיקוק כימי, סינון וחימום גבוה – תהליך שמחליש את הערכים התזונתיים ולעיתים אף עלול לפגוע באיכות השמן ובבריאותו. גם אם אחד מהם עדיף מהשני בתנאים מסוימים, שניהם אינם שמנים "שלמים" או טבעיים באמת.

לכן, לצד השוואה בין קנולה לחמניות, חשוב להרחיב את המבט: ככל שנבחר בשמנים טבעיים פחות מעובדים – כך נעניק לגוף שומן איכותי יותר. שמן זית כתית מעולה, שמן אבוקדו בכבישה קרה או אפילו שמן פשתן לא מבושל – כולם עדיפים כבסיס שומני לתזונה בריאה.

בסופו של דבר, הבריאות מתחילה בפרטים הקטנים. לא כל שמן הוא רק "אמצעי בישול" – הוא מרכיב תזונתי שמשפיע על מערכות רבות בגוף. הבחירה שלנו בשמן איכותי, טבעי ומאוזן – היא צעד קטן במטבח, וצעד גדול לטובת הלב, המוח והבריאות הכללית.

שיתוף כתבה עם חברים
התוכן של בטטה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי, אבחון או טיפול רפואי. כל שימוש או הסתמכות על המידע המוצג באתר באחריות הגולש בלבד.

תגובות לכתבה

guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments