הפרי האסור: איזה פירות פוגעים לכם בבריאות?

חושפים את האמת הנסתרת מאחורי הפירות הפופולריים: במרוץ החיפוש אחר חיים בריאים יותר אנו לעיתים נתקלים בסוגי מזון שונים שנראים לנו תמימים או לפעמים אפילו מועילים, אך האם הם עושים בדיוק את ההיפך ובעצם מחבלים בכל התהליך והניסיון לשמור על אורח חיים בריא יותר? במאמר זה נחקור את עולם של הפירות האסורים, חטיפים נפוצים ותמימים אשר משפיעים לרעה על הבריאות שלנו.

לשתף עם חברים
פירות יבשים.. לא כל כך בריא

הפירות האסורים – פירות יבשים, פצצות סוכר מוסתרות

אין מישהו שלא אוהב פירות יבשים, אחד אוהב צימוקים השני משמש, השלישי בכלל חולה על שזיף מיובש בעוד הרביעי לא יכול בלי תאנים. במבט חטוף פירות יבשים נראים כמו החטיף המושלם, הרי זה בסה"כ פרי לא? אז בואו יחד איתנו לחשוף את תרמית הפירות היבשים. התהליכים שהפרות עוברים על מנת "להפוך" לפירות יבשים לא כולל רק ייבוש אשר גורם לטעמים להתרכז, הוא גורם גם לסוכרים להתרכז, מה שהופך אותם לחטיפים עתירי קלוריות וסוכר. אז מה הפירות היבשים באמת כוללים או מה הם עושים לגוף שלנו?

צפיפות קלורית וסוכר ברמה גבוהה

ייבוש הפירות מפחית את תכולת המים בפרי, תהליך זה גורם לריכוז סוכר ובכך גם קלוריות לכל מנת פרי יבש. ריכוז בכמות כזו גבוהה הופך צריכה של סוכרים מרוכזים לצורה קלה יותר כי הפרי היבש קטן ונגיש כמו חטיף ומעודד בכך צריכת יתר. השפעה של צריכת סוכרים סדירה ברמה גבוהה גורמת באופן ישיר לעליה במשקל הגוף, מגבירה את הסיכון למחלות לב שונות וכמובן את הסיכון לחלות בסוכרת.

פוטנציאל לסוכרים לא טבעיים וחומרים משמרים שונים

פירות יבשים רבים הנמכרים באופן מסחרי ברשתות השיווק ובעסקים השונים מכילים סוכרים נוספים וחומרים משמרים שונים לשיפור טעמם ואורח חיי המדף שלהם. לדוגמא, האם ידעתם שרוב הרשתות המוכרות את תוספת הסלט האהובה חמוציות, מוכרות חמוציות ברכז תפוחים? נכון ישנם גם חמוציות ללא סוכר כלל אך לא בכל מקום ומחירם כמובן גבוה יותר. תוספת סוכרים לפירות יבשים מגבירה עוד יותר את הערך הקלורי שלהם והיא יכולה לבטל את היתרונות התזונתיים של הפירות היבשים כלל אם הסוכר בכמות גבוה. השפעת החומרים המשמרים על הגוף היא גרועה אף יותר ויכולה לגרום לשלל תופעות לוואי אשר מוכרות למדע אך כל יצרני המזון יעדיפו שלא תשמעו עליהם כלל.

הפרעה למערכות איתותי הרעב

גוף האדמה הוא מכונה מתוכננת בקפידה שעמידה להמון מצבים שונים, אחד המצבים שגוף האדם מתקשה לעמוד בפניו הוא סוכר. לא רק שזה מתוק וטעים זה גורם לנו לרצות עוד ועוד. תכולות הסוכר הגבוהות בפירות יבשים מפריע למערכות הגוף השונות שלנו ביניהם גם על מערכת איתות הרעב למוח, להפריע למערכת להתריע על רעב או אף יותר גרוע מכך על תחושת שובע – מה שיוביל לאכילת יתר. הפרעות למערכת האיתות שלנו תקשה על שמירה של משקל גוף יציב ובריא ותתרום להרגלי אכילה לא יציבים אשר לא בריאים לגופנו.

פירות יבשים.. לא בריא לנו

פירות יבשים.. לא בריא לנו

שיקולים של אינדקס גליקמי

רגע מה זה בכלל אינדקס גליקמי? על רגל אחת, האינדקס הגליקמי מדרג את סוגי המזון השונים על פי השפעתם הישירה על רמת הסוכרים בדם שלנו עד שעתיים לאחר אכילת כמות של 50 גרם מזון מסויים. למשל אינדקס גליקמי של צימוק הוא 91, לעומת זאת בענבים הערך עומד על כ-27 בלבד לאותה הכמות. לפירות יבשים יש ערכים גבוהים יותר בהשוואה לפירות המקבילים שלהם בגרסאות הטריות. כלומר הם יכולים להזניק את רמות הסוכר בדם במהירות גבוה יותר. זינוקים תדירים ברמות הסוכרים בדם מעמיסים על הגוף וממדים בסיכון את יכולות הגוף לייצר אינסולין לאורך זמן.

עקבו אחרי בטטה ואולי תחיו עד 120!

חששות לבריאות הפה והשיניים

מי לא מכיר את ההרגשה של פרי יבש דביק שנדבק לו לאחת השיניים לכמה רגעים? הפירות היבשים דביקים ונצמדים לשיניים, הם מגברים את הסיכוי לעששת ולשלל מחלות שיניים נוספות. בריאות חלל הפה חשובה ומשפיע לא רק על השיניים והחניכיים אלה על כל הגוף. הזנחה של חלל הפה ושמירה על בריאות שיניים וחניכיים ירודה מקושרת באופן ישיר לשלל בעיות רחבות כולל מחלות דם ולב.

איזון – איך להנות מפירות יבשים בחוכמה

עצרו הכל, למרות כל מה שכתבנו במאמר זה אין צורך להפסיק כליל את הצריכה של פירות יבשים. להפך, יש להבין את הסיכונים הטמונים בצריכה מופרזת שלהם ולדעת כיצד יהיה יותר בריא ואף נכון להמשיך להנות מהם תוך שמירה על אורח חיים בריאותי. למשל הקפדה על מנות קטנות כל פעם תעזור לנו לשלוט בצריכת הסוכר והקלוריות שלנו. בחירה של פירות יבשים ללא סוכר או חומרים משמרים שונים תעזור לנו לצרוך את הפרי האהוב עליו במינימום סוכר ומקסימום בריאות. שתיית מים, כן כן, שתיית מים אחרי אכילת פירות יבשים יכולה לסייע לנו בניקוי השיניים ובדילול הדם והסוכרים הנמצאים בו.

בטטה מסכמת

הפירות היבשים אינם נולדים רעים, נכון שיש להם ריכוז סוכר גבוה יותר אך צריכה במינונים שקולים שלהם והקפדה על בחירה של פירות ללא תוספת סוכרים וחומרים משמרים שונים תעזור לנו להפוך את הפרי האסור, לפרי המותר. איפוק, מודעות ובחירות מושכלות של פירות יבשים הם מפתח לשילובם באופן בריא בחיי היומיום שלכם. אז זכרו לפני שאתם קונים שוב פירות יבשים, נווטו עוד כמה דקות בין המדפים בסופר או בפיצוחיה וחפשו את אותו הפרי רק ללא תוספת סוכר.

שיתוף כתבה עם חברים
התוכן של בטטה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי, אבחון או טיפול רפואי. כל שימוש או הסתמכות על המידע המוצג באתר באחריות הגולש בלבד.

תגובות לכתבה

guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments